Skip to the content

 

Vores ovne

 

 

Vi har et stort udvalg indenfor ovne

Vi sælger ovne til en bred vifte af kunder, lige fra den almindelige husstand, der vil spare på varmeudgifterne, til liebhavere der vælger at investere i en antik kakkelovn. Fælles for vore kunder er, at de værdsætter kvaliteten og det æstetiske i vores ovne… og ikke mindst den behagelige varme som følger med. Hos os er det kakkelovnene og arbejdet, der er i centrum, da vi er overbeviste om, at et godt produkt og veludført arbejde resulterer i tilfredse kunder. Vi har et stort udvalg af kakkelovne, støbejernsovne, kaminer og komfurer, hvoraf du kan se et udvalg i galleriet til højre

Priser på ovne

Der er varierende faktorer, som afgør prisen på en ovn. Det være sig ovnens type, alder, sjældenhed, placering og konstruktion. Vi sælger kun i særlige tilfælde ovne uden opsætning og tilslutning. Forud for et salg, forhandles en fast pris, på færdig leveret arbejde med kunden. Vi lægger vægt på personlig kontakt, så derfor er vores hjemmeside designet som en ”appetit vækker”. Den giver et indblik i, hvad vi tilbyder, og hvad vi kan.

Det er tidskrævende, at restaurere de antikke ovne, så derfor istandsætter vi kun ovnene delvist, inden vi sætter dem op i vores udstilling. Vores kunder har derved mulighed for at se, hvad det er, de køber. Når man beslutter sig for en ovn, betales halvdelen af beløbet. Vi skiller herefter ovnen ad, restaurerer den færdig og opsætter den, på det aftalte tidspunkt hos kunden, hvorefter restbeløbet betales.

 

Christiansfelderovnen

Ovnene fra Christiansfeld er luksusmodellen blandt masseovne. Ovnene har det mest markante og efter vores mening også flotteste udseende med de håndfremstillede og farverige kakler. De er ofte bygget i en romantisk almue stil, selvom der absolut ikke er noget almue over priserne. De er ganske dyre. Priserne starter ved kr. 50.000,-. De har en lang historie og er langt de mest effektive ovne af alle, og dermed også de mindst forurenende.

Den kan få op til tre gange så meget varme ud af et stykke brænde som en almindelig masseovn, og den er endda bedre end støbejernsovne. Hvis du fyrer op efter forskrifterne i en sådan ovn vil du minimere dine udgifter, og du kan nøjes med at fyre 2 gange i døgnet i et almindeligt halvstort parcelhus, isoleret efter 80’er standard. Sandsynligvis er 10 kubikmeter brænde mere end nok til et år. En Christiansfelder ovn er opbygget i kakler, og vejer kun ca. 800 kg. I forhold til masseovnens 3 tons. Christiansfelderovnen kan nedtages og flyttes med når du flytter. Derfor findes der i dag mange flere hundrede år gamle ovne, alle sat af det samme ovnsætter dynasti.

Ovnen er tung, der skal en stor masse til at opsamle varmen fra et 10 kilos bål der gerne skulle brænde ud i løbet af en time. Opsamlingen foregår ved at røggasserne ledes igennem en lang kanal der snor sig op inde i ovnen. Kanalen er længere end i andre masseovne, og der er et særligt efterbrændingskammer til at få røggasserne så godt brændt af som muligt. Hvis man fyrer op med det letteste og billigste brænde bliver regningen mindst og effektiviteten størst. Det er ganske enkelt ikke optimalt at fyre med de tunge trætyper der normalt ellers er populære.

Støbejernsovne

Vi har et bredt udvalg af specielle og antikke støbejernsovne i butikken.

De ældste af vores ovne er kulturarv og vi skal ansøge kulturstyrelsen, hvis de skal føres ud af landet. I gennem en lang årrække har vi samlet en betragtelig mængde historiske støbejernsovne, også kaldet bilæggerovne og vindovne. Mange af ovnene stammer fra danske slotte og herregårde. De fleste er støbt i Norge, fra tiden hvor Norge hørte til det Danske kongerige. En mindre del af samlingen er fra forskellige jern hytter fra de Tyske fyrstedømmer. Størstedelen af vores antikke støbejernsovne er fra perioden 1840 til 1940 og fremstillet på danske jernstøberier, det er også her den største variation af ovntyper findes. I denne periode havde alle større byer eget jernstøberi. Nogle af de mere kendte er N.A. Christensen & Co. Nykøbing Mors (Morsø Støbegods), L. Lange & Co. Svendborg Jernstøberi og C.M. Hess’ Fabrikker, Vejle. Vi forsøger at opstille så mange forskellige typer som muligt i vores udstilling i Christiansfeld, så besøgende har mulighed for at se, hvad der findes. Mange opfatter vores udstilling som et museum, hvilket ikke er tilfældet, da alle ovnene er til salg.

I galleriet viser vi, udover kakkelovne, også nogle eksempler på de smukke støbejernsovne.

Kakkelovn - et kunstværk?

Det skulle der vist ikke være nogen tvivl om! Siden tidernes morgen har vi mennesker gjort alt for at forbedre og forskønne vores redskaber. Dette gælder også for vores varmekilder. Enhver kakkelovnsproducent, store som små, udsmykkede kakkelovnene med tidssvarende glasurer, mønstre, ornamenter og figurale motiver. Den ene forsøgte at overgå den anden. De store producenter gik endda så vidt, at de enten ansatte kendte og velansete kunstnere til at stå for design og udsmykning af ovnene eller de deciderede lavede designkonkurrencer med præmier til de vindende forslag.

Et godt eksempel er Kakkelovnsfabrikken i Eutin, hvor man producerede en form for herrnhuter kakkelovne. På foranledning af den Oldenborgske hertug ansatte man her den berømte kunstner Wilhelm Tischbein til at stå for den kunstneriske udsmykning af ovnene, som nogen af jer nok kan huske, var vi for nogle år tilbage på Gottorf slot, hvor vi netop så et eksemplar af disse ovne fra Eutin.

I foråret 2010 fik vi en opgave med at restaurere 2 antikke kakkelovne fra Kähler’s værk i Næstved. Det viste sig at blive en meget spændende opgave. Ovnene var rigtig nok fra Kähler, men kaklerne var lavet af den berømte maler H. A. Brendekilde. Brendekilde var oprindelig udlært stenhugger, senere modellerer. Han kom til Kähler’s værksted i 1885, hvor han udfoldede sine kunstneriske evner i keramikken. I 1898 laver han 3 kakkelovne til sig selv, som han sætter op i sit hus i Odense og det er de to af kakkelovnene, vi restaurerede, den tredje ovn var ikke længere i huset.

Brendekilde var berømt for sin meget realistiske gengivelse af motiver. Ovnene til sig selv udsmykkede han med naturtro gengivelser af spurve, mår og solsikker i relief. Han blev velsagtens inspireret af dyrelivet og naturen omkring huset, som er beliggende i Skovgyden i Odense.

Det at man tilknyttede kunstnere til værkstedet i Næstved havde man ikke fra nogen fremmed. Grundlæggeren af Kähler’s Værk i Næstved (1839), Herman Joachim Kähler blev nemlig uddannet på det Niemann’ske værksted i Eutin, hvor han blandt andet arbejdede under kunstneren J. H. Wilhelm Tischbein.

Skulle nogen af jer derude i det danske land kunne opspore den 3. manglende kakkelovn, så er kakkelovnsforretningen meget interesseret i den.

Logo for Christiansfelder Kakkelovne

 

 

Åbningstider: Efter aftale